Kulde – Barn – Helse

Det er flere barnehager og skoler som lurer på om det finnes noen nedre grense for når barn og elever må holdes inne i kulda.

Basert på data fra Meteorologileksikon – Vindavkjølingsindeksene (Wind Chill) – og omregnet til vanlig temperaturskala relatert til vindstyrke så er det slik at det er usannsynlig med forfrysning ved utetemperatur ned til minus 15 gr. C og vindstyrke opptil laber bris (7,5 m/s).

Ved lett bris og svakere( < 5 m/s) så er det helt trygt å være ute i ned til minus 20 gr. C

Ned til minus 10 gr C går helt greit å være ute omtrent uansett vindstyrke (kan gjerne blåse liten kuling). Først ved temperturer under minus 25 gr C oppstår det risiko for frostskader (forutsetter en lengre eksponeringstid)

Dette forutsetter at barnet kler seg varmt, har vindtette ytterplagg + lue, skjerf og votter – og sist, men ikke minst – er i bevegelse (leker).

Bleiebarn må ha tørre bleier.

Det betyr at friske unger kan være ute i 20 minusgrader om det er ganske vindstille og ned til minus 15 gr C ved litt vind.

Minus 10 grader går helt greit omtrent uansett vindstyrke.

Det presiseres at dette selvsagt gjelder friske barn – astmabarn vil nok ikke tåle temperaturer under minus 10 gr, fordi inhalasjon av kald luft kan føre til forverring av luftveisplagene.

Det er også slik at disse temperaturgrensene forutsetter barn i lek og bevegelse – stillesittende småbarn går ikke bra å ha ute i temperatur lavere enn minus10 gr.

Ikke så lurt å ta småbarn med seg på lengre turer i pulk eller barnevogn når det er kaldere enn minus 10 gr).

Et godt råd ellers er bruk av vannfri kuldekrem eller vannfri hvit vaselin på hud som ikke er tildekket (typisk ansiktet) – det er billig og beskytter bra.

Referanser: http://metlex.met.no/wiki/Vindavkjølingsindeks   http://metlex.met.no/wiki/Forfrysning

Med vennlig hilsen
Miljørettet helsevern i Vestfold